Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2011 18:55 - ДА! ДА! ДА! ХИЛЯДИ ПЪТИ ДА НА ЕВТАНАЗИЯТА!!!
Автор: neoart Категория: Политика   
Прочетен: 7627 Коментари: 11 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Днес във вестник "168 часа" попаднах на една публикация за евтаназията. Сетих се, че у нас се надигна глас "За" и "Против" евтаназията. Някак си в този момент като чели всичко около мене спря. Дори се върнах назад във времето.
Историята започва миналата есен, когато онези неща, които никога не могат да се случат в нашето семейство се случиха. Онези неща, които виждаме само в тъжните филми или три пресечки по-нататък у едни хора, за които наш приятел ни е разказвал.
ДА! ТРЯБВА ДА ИМА ЕВТАНАЗИЯ!
Заявявам го сега, защото не искам да си помисли някой, че съм против! Трябва да има евтаназия, защото това е един от най-хуманните начини у нас, в красива, малка, бедна и некадърно управлявана в последните . . .не знам вече колко години България, да си отидеш с достойнство и без мъки!
Сега се връщам на историята, за която искам да ви разкажа. Миналата есен, след цяло лято "лекуване" от каквито се сетите болести от Джи Пи-то и от кадърниците в Пулмологията, се оказа, че моята майка има рак на белия дроб. Естествено, че никой по време на лечението, дори и в Пулмологията, не и направи и една рентгенова снимка. За това пък тя "обядваше" с купища лекарства. Вечеряше с тях. Сутрин ги взимаше за закуска и ако случайно огладнее - нощем отново пиеше лекарства. Все предписани и на "око" и с цел поддържане родната фармацефтична индустрия и вносителите на чужда такава, количеството беше определящо. Когато тръгнахме по трънливия, дълъг, стръмен, неасфалтиран и претоварне от други движещи се по него пациенти, към спасителните и "безплатни" лекарства, вече беше твърда късно. ТВЪРДЕ КЪСНО!!!
Какво преживяхме ние, близките, това не е важно. Сега, без да искам да се натрапвам и да претоварвам съзнанието ви с тъжни и мрачни картини, ще се опитам леко и без напрежение да пресъздам това което преживя майка ми. Или поне тази част, която аз видях от нейните мъки.
Започвам с това, че у нас онкоболните НЕ СА БОЛНИ! Представете си, че има някакъв здравословен проблем - настинка, бронхоплевмония или друго нещо. .. Като разберат от "Бърза помощ", че е онкоболен и. .. идват, ама друг път. Добре де, до един, два или четири часа може и да дойдат. Тогава започват да обясняват, как това било от основното заболяване и как те нищо не могат да направят. По-лошото е, че казват в прав текст - вие имате диагноза и по спешност в нито една болница няма да ви приемат. Представяте ли си какво му е на човек, като чуе такова нещо за близък? А можете ли дори да се опитате да си представите какво му е на близкия, който седи безпомощен и бере душа. Надява се на нещо и вижда, че такова НЕЩО няма! А знаете ли какво е чувството, което изпитва болният, ако е медицинско лице и всичко разбира? Разбира го дори по-добре от близките си! Аз не знам какво е чувството. Аз знам само как гледат очите. И как въздуха не стига. И как на четвъртия час от "Бърза помощ" звънят по телефона за да ни питат "Какъв беше вашия случай, за да знаем какъв специалист да ви изпратим?".
Трябва да има евтаназия!!! Трябва да има и смъртно наказание! За тези, които спират, отклоняват, не позволяват достигането на лечебните препарати, медикаменти и т.н. да стигнат навреме до болните! Не може да не усвоим 10 милиона лв. а да съберем от бедните хора за "Българската Коледа" 1.8 милиона. Това е наказуемо! Но да сте видели някой да е наказан за подобно престъпление спрямо хората?
Няма и да видите. Като шофьора на магистралата, който катастрофира с автобуса в дупка на пътя и се оказа разследван и обвиняем за непредумишлено убийство! Че той ли не оправи дупката? Той ли е пестил от материал или е давал рушвети за да получи правото на ремонт на пътя???
Знаете ли колко са леглата за палеативни ( простете ми ако бъркам някои термини ) грижи за онкоболни в София? Момент, преди това да обясня, че "палеативни" грижи означава грижи на легло. Тоест, за някой, който е толкова болен, че трябва да лежи и да има медицинско наблюдение и лечение, може би. . . Е, в София са БИЛИ 8 или 9. Във Военна болница са БИЛИ! Сега и тях ги няма. Закрили са ги. Май има няколко в Пловдив, но не съм сигурен. Под секрет един лекар ми каза защо не приемат онкоболни по спешност в болниците. ДОРИ И В ЧАСТНИТЕ! Защото няма болница в България, а навярно и в света, която да иска да има смъртни случаи на своята територия. А тежко болният от рак няма да се излекува. Приемат ли го - няма изписване! Дори не искам да се връщам на темата за близките. Ами ако нямаш близки? Препоръчват хоспис. Да, ама ако си пенсионер и си с пенсия под 200 лв. как ще си плащаш по 30 -40 лв. на ден? А лекарствата? Само да вметна, в едно от спешните отделения дежурната лекарка в присъствието на екипа на "Бърза помощ" и на нас, близиките, разбирайте и болната, се изправи в цял ръст и на висок глас каза: "Защо ни я водите, нали знаете, че не приемаме онкоболни?"
Знаете ли, че поне месец е нужно и то ако сте късметлии, за да ви дойдат лекарствата за химиотерапията в конкретното болнично заведение?
Майка ми казваше:"Не ме е страх, че ще умра! Страх ме е, че ще се мъча!"
ДА! ДА! ДА! ХИЛЯДИ ПЪТИ ДА НА ЕВТАНАЗИЯТА!!!
И както обичам да казвам от някое време:"Последният да затвори вратата на България!" Ама хубаво, за да не дойдат други хора при тези управници, които след всичко, което изписах, трябва да напомня, че сами сме си избрали!
ДА! ДА! ДА! ДА НА ЕВТАНАЗИЯТА!!!
И сега, когато пиша тези свои мисли очите ми са пълни със сълзи. Плача като малко дете, защото спомените за мъките, които не можах да спестя на майка ми ме връхлитат. Плача и за това, че сме овчедушни и безропотни. Плача за това, че такива ще си останем - преклонени главици, които сабя не ги сече! Простете ми разпокъсания разказ и , може би, не до там добре изложениете мисли, но наистина съм разстроен и то доста!
Хора, трябва нещо да се промени! То е в нас! Да започнем с това да дадем на тежко болните или на техните близки, да решават правото на евтаназия! Това е един от най-хуманните начини да си отидеш от този свят с достойнство ако си тежко болен в България!
ДА! ДА! ДА! ДА НА ЕВТАНАЗИЯТА!!!



Гласувай:
6


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. tomcat2 - НЕ! НЕ!НЕ! ХИЛЯДИ ПЪТИ НЕ НА ЕВТА...
01.07.2011 19:28
НЕ! НЕ!НЕ! ХИЛЯДИ ПЪТИ НЕ НА ЕВТАНАЗИЯТА!!!
цитирай
2. neoart - Ще умра за правото. . .
01.07.2011 19:40
Ще умра за правото да си кажеш мнението макар, че не съм съгласен с теб!
цитирай
3. tomcat2 - Проблема е че евтаназаията поставя ...
01.07.2011 19:56
Проблема е че евтаназаията поставя много опасни прецеденти и допълнително девалвира човешкия живот в този сбъркан свят!Това също играе в полза на неоевгеници,мизантропи,социални дарвинисти и прочие сатанинска паплач!Не мога да оправдая отнемането на човешки живот по каквито и да е предлози и аргументи ,просто е грешно.Хора сме а не улични песове !
цитирай
4. neoart - Добре!
01.07.2011 20:00
Но преди това трябва да говорим и за онези, които са безнадеждно болни и вече са във фазата в която остават само болки или наркотични средства. Живи трупове. Хора, които не са хора отдавна а само статистика и то за здравната система.
цитирай
5. tomcat2 - Много тежка тема е, пак казавам не на ...
01.07.2011 20:43
Много тежка тема е, пак казавам не на евтаназията въпреки всичко дори и болният да го желае!Въведе ли се просто се отваря кутията на Пандора!А такива диваци има на този свят ,които само това чакат за да легитимират античовешките си политики и идеи!Първо се почва с неизличимо болните,после със старите хора,после с недъгавите деца,накрая със всеки които системата прецени ,че е негоден за живот или неудобен за власта!Навсякъде в историята се повтаря този модел при всички тиранични управления!Залогът е прекалено голям .
цитирай
6. анонимен - SOS
01.07.2011 23:07
В основата на всички разправии в блога е оня даскал олигофрен от Бургас и клонираните му профили. Гответе се да го трепаме. Намерих му адреЗа и ИП-то. Рустаме, пази се. Като те свършим ще почнем Турбото.
IP address: 93.155.227.200 в училището
IP address: 77.77.128.127 дом.

В атакааааа
цитирай
7. chavdar01 - ДО ТАМ НИ ДОКАРАХА,
02.07.2011 11:24
ЧЕ ВСИЧКО ЛОШО ДА НИ СЕ ВИЖДА ХУБАВО!
цитирай
8. komitata - Има нещо много сбъркано
02.07.2011 14:38
Има нещо много сбъркано в българското здравеопазване. Зет ми (мъжът на сестра ми) се влачи половин година по доктори – първо го лекуваха от бъбреци, после от дископатия, гледаха го (уж) на някакви уреди, докато накрая не се влоши тотално, започна да губи съзнание, и тогава дойде истинската диагноза - рак на стомаха в последен стадий. Не издържа операцията, която май и без друго беше проформа. По Конституция всеки човек разполага с живота си и трябва да му се даде възможност да го завърши, ако желае. За другите видове евтаназия, които не включват съзнателно решение не знам - твърде големи ми се струват рисковете в България, защото правилната диагноза е в буквалния смисъл въпрос на живот и смърт. Племенничките ми останаха сираци (на 2 и на 6 години), животът на цялото ни семейство се промени из основи.
Да за доброволната евтаназия, да за незабавна реформа в здравеопазването.
цитирай
9. neoart - ;)
02.07.2011 15:03
Винаги съм знаел, че си умен мъж! Млагодаря ти, Комита!
цитирай
10. dedenze - Напълно споделям чувствата и написаното в поста.
02.07.2011 15:47
Трябва да се даде лично и човешко право на избор, даже и не само в случаите на тежки заболявания, при тях е задължително ! Какви надежди, какви спомени оставя тежко болен от алцхаймер, непознаваш околните и неспособен за разумен живот ? Много хора по драстични начини, особено възрастни сега се самоубиват, от много "хубав" живот. Защо е нужно това да се криминализира и осъжда ?
Предполагам, че само в името на новите "ценности", правещи страдащият, обречен човек в прекрасен, бизпомощен потребител !?
цитирай
11. mileidi46 - Reva s glas ..i pi6a tova..
04.07.2011 11:47
Znam kakvo e..predi nqkolko meseza moqta maika umrq v ruzete mi ..ot rak na gurdata..
s razsieki v beliqt drob.Bez vuzdux.Nikoi ne doide da q vidi.
Razbiram i pla4a zaedno s teb...nqma da se promeni ni6to v tazi durjava,za6toto ob6testvoto ni e slqpo i gluxo..:(((
Prosto vegetira i vurvi ov4edu6no kum klanizata..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: neoart
Категория: Изкуство
Прочетен: 568131
Постинги: 100
Коментари: 487
Гласове: 314
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930