Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моите мисли за живота, който живея
Автор: neoart Категория: Изкуство
Прочетен: 568112 Постинги: 100 Коментари: 487
Постинги в блога от Юли, 2007 г.

 

 

 

До кога ще позволяваме на БГрадио да възпитава в неуважение към хората създали и създаващи българската музика? И до кога песни, изпълнени от български певци и групи, но написани от чужди автори ще се обявяват за български? До кога демагогията на една медия ще води млади и доверчиви хора в грешна посока?

 

От кого зависи да се променят нещата?

 

ОТ НАС!!! ТРЯБВА ДА ИЗИСКВАМЕ ПЪЛНАТА ИЛИ ПОНЕ МАКСИМАЛНО ТОЧНАТА ИНФОРМАЦИЯ ОТ МЕДИИТЕ! НАЛИ ТОВА ИМ Е ЗАДАЧАТА - ДА НИ ИНФОРМИРАТ!?

 

Всичко започна много небрежно и без да искаме. Навярно в началото, когато БГрадио стартира, не е имало информация за всичките песни. Освен това и желанието да не прилича на някоя друга медия е спряло екипа да обявява авторите на музика и текст. Вместо това водещите смело и безнаказано обявяват:

-         През изминалите минути бяхме с песента на изпълнителят Х.

 

Това изобщо не е вярно!!! Песента е на авторите на музика, текст и аранжимент. При това точно по този ред. Този проблем не стои с песните на Б.Т.Р. и редица други групи, както и солови изпълнители, които сами са автори на музиката, текста и аранжимента на изпълняваните от тях песни. Но какво става с песента “Среща”, чийто кавър, направен от Д2 е смело обявяван като песента на Д2? Става така, че поколенията, които не знаят, че автора на музиката е Кирил Маричков вярват, че Дичо и Митко Кърнев са написали тази песен. Да не говорим за текст и аранжимент, както и за изпълнение. Това е само един пример. Руши пее доста чужди песни. Мариана Попова също. . . но всички те са на изпълнителите. ЗАЩО?

 

Пиша всичко това с огромното си уважение към изпълнителите. Накои от тях са ми приятели от години. Ако някой се чувства засегнат, то аз съм готов да изясним позицията ми в личен разговор. Да, те също допринасят много за песента. Но тя не е тяхна, ако не са написали поне една думичка и нота от нея!!!

 

Какъв по-добър пример за нужността да се представят авторите на песните наравно с изпълнителите от това, че в световният ефир е пълно с медийни изпълнителски звезди? Навярно не са само изпълнителски. Те печелят от популярността си. Но трябва да кажем честно, че авторите се “хранят” от това, че създават музика, текст и аранжимент. И че ако дори и изпълнителите знаят, че в ефира в момента се “въртят” петнадесет хита на някой автор, то това автоматично води до голям интерес към този човек. Към поръчки и признание от страна на колеги и публика.

 

Е, питам аз, ако ефирното време не позволява да се обявяват авторите, то не може ли да се измени анонса на песента от:

-         Чухме песента на Х.

До:

-         Чухме песнта Х в изпълнение на У?

 

 

Простичко решение на не до там сложен въпрос. Не сложен, но много отговорен!

Категория: Изкуство
Прочетен: 1130 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 26.11.2007 11:15
Търсене

За този блог
Автор: neoart
Категория: Изкуство
Прочетен: 568112
Постинги: 100
Коментари: 487
Гласове: 314
Календар
«  Юли, 2007  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031