Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моите мисли за живота, който живея
Автор: neoart Категория: Изкуство
Прочетен: 568107 Постинги: 100 Коментари: 487
Постинги в блога от Ноември, 2007 г.

На 22 ноември, точно когато слънцето проби мъглата, паднала над град Горна Оряховица, представители на двадесет града и двадесет и два фестивала и конкурси от цялата страна бяха посрещнати от кмета на гр. Горна Оряховица – г-н Йордан Михтиев, председателя на общинския съвет – г-н Мирослав Петков, и председателя на читалищното настоятелство – г-н Атанас Петров. Г-н Михтиев приветства с “Добре дошли” на “І-та национална среща на директорите на национални и междуналодни фестивали за изпълнение на популярна песен” и пожела ползотворна работа събралите се. А между тях бяха имена като композиторите Стефан Диомов, Валентин Пензов, Юлиан Слабаков, представители на поп и рок фестивали като “Бургас и морето”, Поп-рок конкурс “Сарандев” – гр. Добрич, “Златна Месемврия”, “Сребърна Янтра”, Короната на Търновград”, “Северно сияние” и други. Специални гости бяха и хората от шоубизнеса, представени от Мая Райкова – продуцент на българска поп и рок музика в БНР. Получи се и специално поздравително писмо от министъра на културата проф. Стефан Данаилов.

Целта на събирането бе да се споделят общите проблеми и да се потърсят решения. Но по-важната и несравнимо по-трудната цел бе да се потърси начин за организиране на календара на фестивалите у нас. Да се създаде база данни и система за взаимопомощ между фестивалите. Да се направи категоризация на фестивалите по качество на организация, качество на участващи изпълнители, качество на изпълнявани песни и по качество на техническо обезпечение. На тази, по-голяма и трудна цел решението е едно – обединяване в асоциация на българските фестивали. Тук е мястото да отбележа, че всички единодушно приеха идеята за създаване такава асоциация, както и да благодаря за инициативата да ни събере и да убеди ръководството на града във важността на тази среща, на една сърцата жена, вокален педагог, дала много прекрасни певци на родния шоубизнес – г-жа Аделина Колева.

Пред вид организационните трудности при създаването на такава асоциация, бе решено да се създаде работна група за подготовка на базисните документи и в средата на м. Март, 2008 г., с любезното домакинство на гр. Несебър, да се проведе “ІІ-та национална среща на директорите на национални и международни фестивали за изпълнение на популярна песен” на която да се приемат устава и ръководството на бъдещата асоциация, както и други документи, регламентиращи работата и отношението на членовете и.

Знаем добре, че в едно семейство не винаги всичко върви по мед и масло, знаем също, че когато има проблеми семейството се обединява за да оцелее. Знаем, че на сградата на парламента е написано: ” Обединението прави силата”. Знаем и притчата за Хан Кубрат и стрелите. И знаем, че ако допуснем да се разделим преди да сме се обединили, то безкултурието, безхаберието за младите хора, пошлостта в изкуството и профанизма не само ще ни залеят, а направо ще ни заличат от лицето на земята. Тогава вече ще е късно за каквито и да е рехабилитационни процеси в българската култура и изкуство!

Вярвам, че поставихме основите на нещо нужно, важно и, надявам се, ползотворно!



Мартин Кърнолски – продуцент и представител на няколко фестивала за България, директор на фестивала “АртЗона”, инициатор за създаването на АМФИ – Асоциация на Международните Фестивали на Изкуствата

Категория: Изкуство
Прочетен: 1007 Коментари: 0 Гласове: 0

След като миналата година Графа направи представяне на албума си в зала №1 на НДК и представи един концерт, който бе издържан във всяко едно отношение, вчера в зала №3 на НДК получихме нова доза удоволствие от световно ниво.

Миналогодишният концерт явно бе заявката, че Графа е достигнал нивото да прави уникални концертни събития. Ето един български изпълнител, който не само е бил зрител на концертите на звездите у нас, но и се е учил здравата!

Вчера, 02.11.07г. в зала №3 на НДК станахме свидетели на акустичен концерт, създаден и представен по всички правила на съвременния шоубизнес. В препълнената зала близо два часа публика, съставена от три поколения, има удоволствието да види как се прави акустичен концерт. БРАВО! БРАВО! БРАВО!!! Милен Кокушаров – клавишни, Митко Семов – ударни и перкусии, Веселин Веселинов – Еко - бас, контрабас и дванадесет струнна китара, квартет ИНТРО – струнни интсрументи и младежка формация към “Хор на софийските момчета” направиха така, че Графа да се чувства прекрасно на сцената с техният акомпанимент. Семпъл, но много ефекген декор създаде впечатление на съпричастност и на човекът седнал на последния ред към сценичното представяне на песните. На огромни текстилни ленти, опасващи цялата зала, режисьорът на концерта представяше различни визии за всяка песен. Някои директно взети от клиповете на Графа, а други – плод на творческите търсения на екипа.

Поставен в центъра на залата и едновременно обърнат към всички, Графа успя да напълни с интимност, нежност, чувственост и удовлетвореност залата. На края бе изпратен на крака – три биса, които залата пя с него права и не искаше да го пуска.

Точно премерено шоу – по съдържание, времетраене, визуално въздействие, звук, осветление, лично отношение към публиката и невероятно топло излъчване – това са само част от нещата, които мога да кажа за концерта. Имаше и слаби места, но бяха толкова малко, че не смятам да ги споменавам. Победителите не ги съдят!!! А Графа вчера бе победител. Той бе първият, който се осмели да направи акустичен концерт в България. Той бе човекът, който тръгна по пътя на онези неща, които могат да си позволят успелите артисти – уникални концерти, изпълнени с творчески експерименти и много изненади за публиката!

Браво Влади!



Категория: Изкуство
Прочетен: 1699 Коментари: 3 Гласове: 0
Последна промяна: 03.11.2007 09:40
Търсене

За този блог
Автор: neoart
Категория: Изкуство
Прочетен: 568107
Постинги: 100
Коментари: 487
Гласове: 314
Календар
«  Ноември, 2007  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930